Pomysł dwóch braci Dariusza i Jarosława Czart założenia winnicy to nie był przypadek, nagły impuls czy zachcianka.

To realizacja pomysłu zrodzonego w trakcie rodzinnych spotkań, starannie przedyskutowanego i dojrzewającego powoli w ich głowach tak jak dojrzewają winogrona. Pochodzą z rodziny o wielopokoleniowych tradycjach rolniczych, ich gospodarstwo zlokalizowane jest w Słabomierzu, koło Żnina. Wykorzystując doświadczenie w uprawach rolnych, dysponując odpowiednim areałem oraz zapleczem technicznym, a co najważniejsze ogromną ambicją do nowego rodzinnego przedsięwzięcia stali się  pionierami upraw winorośli na Ziemi Pałuckiej.

Jak większość polskich winnic specjalizują się w winach białych. Mianowicie: Solaris, Seyval Blanc, Riesling, Souvignier Gris oraz wino Cuvee będące kupażem kilku szczepów z dominacją Adalmina i Swenson Red, ponadto z win czerwonych z takich szczepów jak PInot Noir, Regent czy Rondo, natomiast wina różowe powstają na bazie szczepu Regent.